«Την άνοιξη του 2021, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού δήλωνε ότι από το πρόγραμμα των φρεγατών το 30% υα έπρεπε να εκτελεστεί από ελληνικές εταιρείες.

Τι έγινε και άλλαξε θέση η κυβέρνηση»; Είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που θέτει στη συνέντευξη του στο militaire.gr ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο με τόσο υψηλές αμυντικές δαπάνες -πρώτη στο ΝΑΤΟ πλέον- και δεν φρόντισε να ενισχύσει ούτε το ελάχιστο την αμυντική της βιομηχανία» ,τονίζει ο κ.Τσίπρας.
«Δεν υπάρχει πρόβλεψη ελληνικής συμμετοχής, ούτε καν στη συντήρηση των οπλικών συστημάτων που αγοράσαμε», λέει. Για την κρατική αμυντική βιομηχανία περιγράφει μια κατάσταση «κομματικών εξυπηρετήσεων» και χάους.

Στο θέμα της ελληνικής στάσης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ο κ.Τσίπρας αναγνωρίζει τη διεθνή πίεση που υπάρχει αλλά δε θεωρεί ότι μπορεί να δικαιολογήσει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και την ρητορική της. «Δεν υπάρχει σχέδιο και λειτουργούμε λες και ήμαστε χώρα της Βαλτικής», υποστηρίζει.

Για τα ελληνοτουρκικά διευκρινίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει πράσινο φως για να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά «το πότε ,πως και τι θα συζητείται είναι άλλο ζήτημα».

Είναι επιφυλακτικός για όσα συζητήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και επισημαίνει ότι έχουμε καταντήσει «να μη μιλάμε και να μη διαμαρτυρόμαστε για την τουρκική επιθετικότητα…Αν υπάρχει πίεση για ηρεμία στην περιοχή ,πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για τα συμφέροντα μας κι όχι να σιωπούμε», καταλήγει ο κ.Τσίπρας.
militaire.gr