Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρας, με την οποία καλεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντήσει αν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επικείμενη αποστολή ελληνικού αντιαεροπορικού ουλαμού (4 στοιχεία με το αντίστοιχο προσωπικό) τύπου ASRAD/HELLAS σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, από το ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέτοιου είδους επιλογές, όπως και η προηγηθείσα αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που δεν επιδέχεται κανενός είδους επιπολαιότητα.

Ο Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ρωτά, επίσης, τον Υπουργό:

-Πότε αποφασίστηκε και σε ποιο όργανο η ενεργοποίηση της NRF; Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δόθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις; Ήταν η σειρά της χώρας μας να διαθέσει Δυνάμεις; Διέθεσαν όλες οι χώρες που προηγούνταν της Ελλάδας στη διάθεση δυνάμεων ή για άλλη μια φορά πρωτοστατούμε; Το στρατιωτικό τμήμα που αποστέλλεται, σε ποια διοικητική και επιχειρησιακή αλυσίδα θα ενταχθεί και με ποιους κανόνες εμπλοκής θα ενεργήσει;

-Αξιολογεί η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ την απειλή της Ρωσίας προς χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως μεγαλύτερη από την απειλή της Τουρκίας προς την Ελλάδα; Η νέα αποστολή επηρεάζει την αμυντική ικανότητα της χώρας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: "Διάθεση Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη"

Δημοσιεύματα αναφέρονται σε επικείμενη αποστολή ελληνικού αντιαεροπορικού ουλαμού (4 στοιχεία με το αντίστοιχο προσωπικό) τύπου ASRAD/ HELLAS σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, από το ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι πρόκειται για δυνάμεις που συμμετέχουν εκ περιτροπής στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ και ειδικότερα στον πυρήνα της Δύναμης πολύ υψηλής Ετοιμότητας (VJTF - Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ) που στοχεύει στην άμεση απόκριση αντιμετώπισης απειλών για την ασφάλεια και τη συλλογική άμυνα της συμμαχίας.
Επειδή τέτοιου είδους επιλογές, όπως και η προηγηθείσα αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που δεν επιδέχεται κανενός είδους επιπολαιότητα.
Επειδή η δήλωση και δέσμευση Δυνάμεων γίνεται εκ περιτροπής από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Επειδή από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις δεν προβλεπόταν εμπλοκή του NRDC GR στην VJTF ή στην NRF για το 2022 και δεν προκύπτει συμμετοχή ελληνικών χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην VJTF το 2022.
Επειδή η αμυντική δυνατότητα της χώρας έχει ήδη επηρεαστεί με την αποστολή μονάδας PATRIOT στη Σαουδική Αραβία.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Επιβεβαιώνει τα σχετικά δημοσιεύματα; Πότε αποφασίστηκε και σε ποιο όργανο η ενεργοποίηση της NRF; Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δόθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις; Ήταν η σειρά της χώρας μας να διαθέσει Δυνάμεις; Διέθεσαν όλες οι χώρες που προηγούνταν της Ελλάδας στη διάθεση δυνάμεων ή για άλλη μια φορά πρωτοστατούμε; Το στρατιωτικό τμήμα που αποστέλλεται, σε ποια διοικητική και επιχειρησιακή αλυσίδα θα ενταχθεί και με ποιους κανόνες εμπλοκής θα ενεργήσει;

2. Αξιολογεί η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ την απειλή της Ρωσίας προς χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως μεγαλύτερη από την απειλή της Τουρκίας προς την Ελλάδα; Η νέα αποστολή επηρεάζει την αμυντική ικανότητα της χώρας;


Ο ερωτών βουλευτής
Τσίπρας Γιώργος
syriza.gr