Κοινή δήλωση των Τομεαρχών Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τι μάθαμε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου για τη νέα αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, ο οποίος υποτίθεται θα αντικατασταθεί με γερμανικό, που το πληροφορηθήκαμε από το Γερμανό Καγκελάριο;

Πρώτον, ότι δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ότι «όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση»! Μάλλον πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από την κυβέρνηση για την καλοσύνη της να ενημερώσει τους ιθαγενείς όταν πια θα ήταν αδύνατον να κρύψει την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

Δεύτερον, ότι με τα γερμανικά Marder «διώχνεις παλιά και παίρνεις καινούρια» και ότι «παίρνουμε πολύ πιο σύγχρονα». Ας ενημερώσει κάποιος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από το Υπουργείο Άμυνας ότι τα ΒΜΡ 1 που έχουμε είναι της δεκαετίας ’60 και τα «πολύ πιο σύγχρονα» και «καινούργια» Marder είναι της δεκαετίας ’70.

Τρίτον, ότι «δεν θα μας λείψουν αυτά τα τεθωρακισμένα». Από πού προκύπτει αυτό; Τα «καινούργια» Marder για να καταστούν επιχειρησιακά προϋποτίθενται συντήρηση, αναβάθμιση, ανταλλακτικά, πυρομαχικά (τα οποία έχουν σταματήσει να παράγονται στη Γερμανία) και κυρίως εκπαίδευση του προσωπικού. Όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο, που μετριέται τουλάχιστον σε μήνες. Τα δικά μας ΒΜΡ 1 τα γνωρίζουμε τέλεια, έχουν τα προβλήματά τους, αλλά επί τόσες δεκαετίες γνωρίζουμε πώς να τα συντηρήσουμε και κυρίως πώς να τα χειριστούμε.

Συνεπώς, είτε θα στείλουν τα δικά μας ΒΜΡ 1 στην Ουκρανία αφού έχει τελειώσει ο πόλεμος εκεί, ώστε στο μεταξύ να έχουν αντικατασταθεί επιχειρησιακά και όχι για το θεαθήναι από τα γερμανικά. Είτε λογαριάζουν να παραδώσουν τα ΒΜΡ 1 πριν καταστούν επιχειρησιακά τα γερμανικά, αποδυναμώνοντας έτσι την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο όπως το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά λογική, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε έγκλημα!

Τέταρτον, «δεν μας κοστίζει τίποτα». Από πού προκύπτει και αυτό; Πυρομαχικά έχουν διαφορετικά. Θα μας δώσει η Γερμανία δωρεάν αντίστοιχους φόρτους; Ανταλλακτικά και επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση ποιος θα πληρώσει;

Να σημειώσουμε ότι τα γερμανικά έχουν πιο μικρό πυροβόλο 20 χιλιοστών έναντι 73 και μεταφέρουν λιγότερο προσωπικό. Και αιωρείται αναπάντητο το ερώτημα, ιδιαίτερα αν τα Marder είναι «πολύ πιο σύγχρονα» κατά την κυβέρνηση, γιατί δεν τα στέλνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία.

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση χωρίς καμιά ντροπή επιμένει να κρύβεται και να μην ενημερώνει λαό και Βουλή για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει να παίρνει αποφάσεις μόνος του για την εξωτερική πολιτική αλλά και κρίσιμες και ενίοτε πανάκριβες και εκτός προτεραιοτήτων εξοπλιστικές επιλογές.

Επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι μας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Κατά τα άλλα «η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός»…

Καταθέτουμε άμεσα αίτημα για επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

syriza.gr