Ομιλία Γιώργου Τσίπρα, Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, για τις τρέχουσες εξελίξεις και ειδικότερα, για το ζήτημα της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία

Το πρωταρχικό ζήτημα της σημερινής συνεδρίασης, είναι γιατί η κυβέρνηση δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό και τη Βουλή για το τι έχει στείλει και τι σκοπεύει να στείλει στην Ουκρανία. Είναι τεράστια υποκρισία και ψέμα όλες οι προφάσεις περί του εναντίου. Μόλις προηγουμένως διάβαζα λίστες από Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τι έχει στείλει η κάθε μία. Ο Υπουργός τι μας είπε, ότι δεν είμαστε Πορτογαλία. Είναι ψέμα και είναι υποκρισία, διότι αυτοί που δεν θα έπρεπε να το μάθουν, η Τουρκία, η Ρωσία, τα ξέρουν πολύ καλά. Μόλις προχθές, ανακοινώθηκε από τον επίσημο λογαριασμό Twitter της Ουκρανίας, τι έχουμε στείλει και τι σκοπεύουμε να στείλουμε. Υπάρχει κανείς που διαφωνεί; Δεν είναι αυτός ο λόγος. Ειπώθηκαν και ψέματα τους τελευταίους τρεις μήνες, ότι δεν θα στείλουμε άλλα ή δεν έχουμε στείλει άλλα, ενώ είχαμε στείλει. Γιατί δεν τα λέτε; Δεν σας είπε κανείς, να πείτε τι αποθέματα υπάρχουν. Δεν είπε κανείς, να πείτε από που τα παίρνετε. Αυτό, ας πάει στο απόρρητο, αλλά το τι στέλνουμε πρέπει να ειπωθεί, όπως σε όλα τα ευνομούμενα ευρωπαϊκά κράτη απέναντι στους πολίτες τους πρώτα απ’ όλα. Είναι ζήτημα κρίσιμο, εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι απόρρητο ζήτημα το αν συμμετέχω ή όχι, σε ένα πόλεμο. Υπάρχει νομολογία διεθνούς δικαστηρίου, που το «στέλνω βαρύ οπλισμό» σημαίνει «εμπλέκομαι σε πόλεμο» συν τι συνέπειες έχει εσωτερικά για την άμυνα και όπως το κρίνει ο καθένας. Σε αυτό είστε υπόλογοι και δεν έχετε ακόμη δώσει απάντηση. Είναι όλα ψέματα και υποκρισίες. Ο μόνος λόγος που το κάνετε, είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν συμφωνεί με την πολιτική σας, πρώτον. Δεύτερον, γιατί θέλετε να διαφυλάξετε το δικαίωμα του πρωθυπουργού να ασκεί Ι.Χ. εξωτερική και εξοπλιστική πολιτική, να παίρνει αποφάσεις ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης ή οποιοσδήποτε άλλος, για τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα, που θα έπρεπε να υπάρχει διαβούλευση με την αντιπολίτευση. Τα υπόλοιπα που λέτε, είναι εκ του περισσού και απαντήσεις δεν έχουν δοθεί.

Δεύτερο ζήτημα, για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σας πω τρία πράγματα. Καταρχήν, κανείς - και δεν χρειάζονται τόσοι πανηγυρισμοί - δεν έχει κάνει δήλωση από Ευρωπαίους, Αμερικανούς κ.λπ., ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απειλούνται ή δεν απειλούνται, έχουν δικαίωμα στην άμυνα. Τι απαντάνε μόνο; Το τελευταίο φρούτο της Άγκυρας, εδώ κι ένα χρόνο, ότι επειδή υπάρχει στρατιωτικοποίηση των νησιών και δεν θα έπρεπε, υπάρχει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας στα νησιά. Σε αυτό υπάρχει απάντηση. Που είναι ο τελευταίος και χωρίς προηγούμενο ακροβατισμός της Άγκυρας. Στο δικαίωμα νησιών για άμυνα, δεν υπάρχει καμία δήλωση, πρώτον.

Δεύτερον, είναι γνωστό σε όλους ότι, από πλευράς συμφερόντων, μπορεί να υπάρχουν συμφέροντα σε συμμάχους και εταίρους να μην έχουν τη δυνατότητα άμυνας τα νησιά, το γνωρίζετε. Κύριε Μανωλάκο, τι αμφισβητείτε; Είστε σίγουρος ότι όλες οι χώρες εταίρων και συμμάχων θέλουν τα νησιά να μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πολέμου; Γιατί εξανίσταστε; Είναι λάθος να το σκέφτεστε έτσι. Και τελευταίο, ο Πρωθυπουργός της χώρας, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς νόημα είχε η δήλωσή του προ διμήνου, ότι έχουμε πολλά παλιά σοβιετικά συστήματα που δεν χρειάζονται και είναι περίπου άχρηστα. Δεν καταλαβαίνω, επακριβώς, πού βοηθάει. Συνεπώς, το τόσο δεδομένο της άμυνας των νησιών του ανατολικού αιγαίου, δεν είναι τόσο δεδομένο, για κάποιες πλευρές και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να εξασφαλιστούν δηλώσεις κτλ.

Ένα τελευταίο. Επειδή η μοίρα αυτού που ακολουθεί τη φιλοσοφία του πετάει ο γάιδαρος πετάει, είναι να γίνεται στο τέλος καρπαζοεισπράκτορας. Κοιτάξτε, σύμμαχοι που λέει ο κ. Λαμπρόπουλος, προφανώς είμαστε με τους συμμάχους, αλλά ποιος ακριβώς είναι ο σύμμαχος; Είναι η Γαλλία, είναι η Γερμανία ή είναι η Πολωνία ο σύμμαχος; Να το δούμε, γιατί όλοι αυτοί έχουν λίγο διαφορετική στάση σήμερα ο καθένας και αύριο θα έχουν πολύ περισσότερο. Ο δρόμος που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Ι.Χ. εξωτερικής πολιτικής, είναι περίπου να ταυτιστούμε με τη λεγόμενη νέα Ευρώπη Πολωνίας και βαλτικών χωρών, με τους οποίους πρώτον, η γεωγραφική μας θέση είναι πολύ διαφορετική, οι ανάγκες και τα προβλήματα που έχουμε εδώ πέρα είναι πολύ διαφορετικά και θα φτάσουν σε αδιέξοδο τα πράγματα στο τέλος και για εμάς και για άλλους.

Ποιο ήταν το βασικό γεωπολιτικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη για την ελληνογαλλική συμφωνία στο Παρίσι; Το θυμάστε; Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, σήμερα, έχει πάει περίπατο. Ο μόνος που έχει απομείνει να μιλάει όπως πριν τις 24 Φεβρουαρίου γι αυτήν, είναι η Γαλλία. Ο μόνος. Ούτε καν η Γερμανία, που έτσι κι αλλιώς δεν πολυμιλούσε και πριν. Με ποια από όλες τις πλευρές είμαστε;

Συνεπώς, τα περί συμμάχων, ο καθένας έχει δικά του συμφέροντα και τοποθετείται με διαφορετικό τρόπο. Όλες οι χώρες τοποθετούνται. Εμείς έχουμε επιλέξει, δια του κ. Μητσοτάκη, να ταυτιστούμε με την πιο αντιρωσική, φιλοατλαντική και λιγότερο ευρωπαϊκή πλευρά της Ευρώπης. Αυτό έχουμε επιλέξει να κάνουμε. Δεν υπάρχει καμία απόφαση της Ευρώπης που να μας δεσμεύει να στέλνουμε βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. Καμία απόφαση. Υπάρχει απόφαση που χρηματοδοτεί, σαν στρατιωτικό ΕΣΠΑ ας το πούμε έτσι, όποιον θέλει να δώσει οπλισμό, να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει απόφαση καμία αποστολής οπλισμού που πρέπει οι χώρες να συμμετάσχουμε. Αυτό ήταν θέμα πολιτικής απόφασης δικής μας.

Και κλείνω με ένα σημείο. Πρώτον, δεν υπάρχει ούτε ένας στρατιωτικός να μας πει ότι δεν χρειαζόμαστε stingers και έχουμε να δώσουμε. Ένας στρατιωτικός. Kαι μάλλον αφορά και τα νησιά του ανατολικού αιγαίου. Δεν υπάρχει ούτε ένας στρατιωτικός να μας πει, ότι έχουμε να δώσουμε RM70. Και μάλλον αφορά και τα νησιά του ανατολικού αιγαίου. Κι όπως, δεν έχουμε κεφάλαιο τέτοιο να δαπανήσουμε, γιατί έχουμε ιδιαίτερες ανάγκες σαν χώρα, δυστυχώς, έχουμε πολύ ιδιαίτερες ανάγκες και ας το σκεφτούν αυτό καλύτερα όσοι λέγανε με περισσή ευκολία και κομπασμό, υπέρτατος αυτοσκοπός είναι η άμυνα της χώρας που στέλνει όλα αυτά. Να δούμε ποιος είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Όπως έχουμε κεφάλαιο που δεν πρέπει να δαπανήσουμε εκεί, έχουμε και διπλωματικό κεφάλαιο που δεν πρέπει να δαπανήσουμε.

Θα σας πω μόνο δύο πράγματα. Η Ρωσία, εν μέρει, κληρονόμησε την πολιτική της σοβιετικής ένωσης και στα εξωτερικά της. Εν μέρει. Αυτό αφορά και το Κυπριακό και πρέπει να ελπίσουμε να μην αλλάξει η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό. Αλλά αφορά και άλλες πτυχές, στο Αιγαίο και αλλού. Πέρσι μόλις, οι περισσότεροι μάλλον δεν το γνωρίζετε γιατί θάφτηκε, ο Λαβρόφ έκανε μία δήλωση, πέρυσι το 2021, ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Τέτοια δήλωση δεν έχει κάνει κανείς από τους εταίρους και συμμάχους. Και οι Ρώσοι για το δικό τους συμφέρον, δεν είναι ότι αγαπάνε την Ελλάδα. Να το πετάξουμε αυτό το πράγμα; Αυτό και το Κυπριακό να το πετάξουμε; Δεν μας ενδιαφέρουν; Έχουμε πολλούς να μας υπερασπίσουνε; Όλα αυτά τα λαμβάνουμε καθόλου υπόψη ή είναι τι εισπράττει σε χειροκρότημα και πόσο αρεστός γίνεται ο κ. Μητσοτάκης;

syriza.gr