Στον Φοίβο Κλαυδιανό
- Πως απαντάτε στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα πάμε καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην πανδημία;
Για να πάμε μπροστά ως κοινωνία οφείλουμε να απαιτούμε σοβαρό πολιτικό λόγο και όχι επικοινωνιακά σόου.
Δεν είναι ακριβές ότι τα πάμε καλύτερα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στο δεύτερο κύμα δεν τα πήγαμε, για παράδειγμα, καλύτερα από Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Σερβία και άλλες χώρες. Αυτό μπορεί εύκολα να αποδειχτεί με σοβαρή παράθεση επίσημων στοιχείων, σε αντίθεση με τα παιδαριώδη πολύχρωμα πινακάκια του Πρωθυπουργού που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ακόμα για το πρώτο κύμα αλλά αν τους ρωτήσετε τι διαφορετικό κάναμε, σοβαρή απάντηση δεν θα λάβετε. Γιατί απλώς δεν κάναμε τίποτε διαφορετικό. Κλείσαμε τις ίδιες μέρες με τον ίδιο τρόπο. Κατά ένα μέρος γλυτώσαμε γιατί ως Βαλκάνια δεν «επικοινωνούμε» το ίδιο με το κέντρο της Ευρώπης και τον υπόλοιπο Κόσμο, και γιατί ως Νότος έχουμε πιο ζεστό κλίμα, κάτι που μας ωφέλησε και στο δεύτερο κύμα.
Η κυβέρνηση εξαρχής απλώς ακολουθούσε τη δυτική Ευρώπη -αν και όχι στην πολιτική των τεστ. Έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη χαμηλή διασπορά της άνοιξης και κυρίως να μειώσει το χάσμα που μας χώριζε στο σύστημα υγείας, και δεν το έκανε. Αν θέλετε να συγκρίνετε επί της ουσίας, παρατηρήστε το υψηλότατο ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ. Σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς μπορούσαν να έχουν σωθεί.
Παρατηρήστε επίσης το μοναδικό στη δυτική Ευρώπη καθεστώς αδιαφάνειας. Γιατί δεν είναι καθημερινά διαθέσιμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα τα αναλυτικά στοιχεία όπως ορισμένα που παρουσίασε προχθές ενδεικτικά ο κ. Τσιόδρας στη Βουλή; Γιατί δεν γνωρίζουμε ανοιχτά τι συστήνει κάθε φορά η επιτροπή; Γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμη με ποια λογική γίνονται τεστ; Γιατί δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί ο περίφημος αλγόριθμος EVA που χρησιμοποιήθηκε για το άνοιγμα του τουρισμού; Ζούμε σε μια πολιτισμένη χώρα ή ο κ. Μητσοτάκης είναι θαυμαστής πρακτικών υπανάπτυκτων χωρών;
Φοβάμαι, επίσης, θα αποδειχτεί πως είχαμε φέτος υπερβάλλοντα συνολικό αριθμό θανάτων πέραν της πανδημίας, εξαιτίας της υπολειτουργίας όλου του εκτός κόβιντ συστήματος υγείας.
- Γιατί επιμένετε τόσο πολύ στο θέμα των πατεντών ενώ καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν το ζητά;
Ισχύει επίσης ότι οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν πολύ ψυχρά τα εμβόλια της Ρωσίας ή της Κίνας, επιλογή περισσότερο γεωπολιτική παρά επιστημονική. Δεν με εκπλήσσει λοιπόν που στην διαχείριση των εμβολίων από την ΕΕ δεν βάρυνε η αντίληψη της δημόσιας υγείας ως κοινωνικού αγαθού που υπερβαίνει το ιδιωτικό συμφέρον εταιρειών. Είναι σαφές ότι στο πεδίο αυτό η ΕΕ δεν έχει να επιδείξει επιτυχίες.
- Πως σχολιάζετε τη δήλωση Γεωργιάδη για την παράδοση των κλειδιών;
Όταν στελέχη της ίδιας της ΝΔ μέμφονται τον Γεωργιάδη για έλλειψη σοβαρότητας και σεβασμού όσων υποφέρουν, το δικό μου σχόλιο περιττεύει. Το ερώτημα είναι πόσο σοβαρός είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που επέλεξε και συνεχίζει να κρατά ως υπουργό Οικονομίας τον κ. Γεωργιάδη. Έχουμε από πολλές απόψεις τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις εντός της πανευρωπαϊκής ύφεσης.
- Τι υποχωρήσεις θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθεί η έντιμη συμφωνία με την Τουρκία που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας;
Όποιος σκέπτεται τι υποχωρήσεις πρέπει να κάνουμε για να συμφωνήσουμε με τους γείτονες, θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με κάτι άλλο από την εξωτερική πολιτική. Πολύ περισσότερο που η Τουρκία δεν σκέπτεται να υποχωρήσει σε τίποτα, ούτε καν στις παράλογες, εκτός Διεθνούς Δικαίου απαιτήσεις της. Το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι σε τι να υποχωρήσουμε αλλά με ποιο τρόπο να οργανώσουμε τη διπλωματία, τις συμμαχίες, τις διεθνείς σχέσεις και την άμυνα της χώρας ώστε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας, και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια Τουρκία που έχει αποφασίσει στρατηγικά να αναλάβει το ρόλο νταή της περιοχής. Όποιος νομίζει ότι υποχωρώντας θα «ησυχάσουμε» είναι μακριά νυχτωμένος.
- Έχετε ψηφίσει "παρών" στις δαπάνες του προϋπολογισμού για τα εξοπλιστικά, αλλά υπέρ για τα Ραφάλ. Θα συμφωνήσετε για την Καλαμάτα;
Το διεθνές αεροπορικό κέντρο στην Καλαμάτα, συνιστά σκάνδαλο δύο δις, όταν μπορούμε πολύ-πολύ φθηνότερα να επιλύσουμε το πρόβλημα της εκπαίδευσης, όταν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς μια ξένη, ιδιωτική δύναμη σε ένα ευαίσθητο για την πολεμική μας αεροπορία πεδίο, και όταν μας λείπουν κρίσιμοι πόροι σε μια κρίσιμη περίοδο για την εθνική άμυνα.
Το ναι στα Ραφάλ επιβεβαίωσε την επί της ουσίας συναίνεσή μας στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Αντίθετα, η με πολλά μελανά σημεία σύμβαση για τα Ραφάλ, ιδιαίτερα σχετικά με τη μηδενική συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας, επιβεβαίωσε ότι καλώς δεν είχαμε δώσει λευκή επιταγή για τα αμυντικά κονδύλια του Προϋπολογισμού στη διαχείριση Μητσοτάκη.
- Πιστεύετε ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ; Τι απαντάτε σε όσους από το εσωτερικό του κόμματος σας εναντιώνονται σε αυτό το ενδεχόμενο; Πώς βλέπετε την προοπτική συνεργασίας με ΚΚΕ και Μερα25;
Οι εκλογές του 2019 προς απογοήτευση όσων νομίζουν ότι μπορούν να χειραγωγούν την ελληνική κοινωνία ανέδειξαν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο βασικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιστροφή στη διακυβέρνηση του τόπου μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που οφείλει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στο πλαίσιο αυτό κάθε συνεργασία με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις δεν είναι απλώς καλοδεχούμενη, θα πρέπει να την επιδιώξουμε ακόμη κι αν έχουμε αυτοδυναμία. Αλλά ο στόχος δεν μπορεί να είναι τίποτε λιγότερο από την αυτοδύναμη νίκη.
- Σε πρόσφατη συνέντευξη σας αναφερθήκατε σε «πρίγκηπες» και «μεγαλομετόχους» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στην πλευρά της "Ομπρελας". Πιστεύετε ότι αυτά τα στελέχη ανακόπτουν τη δυναμική του κόμματος προς την εξουσία και στο συνέδριο πρέπει να ηττηθούν;
Κανείς προοδευτικός άνθρωπος δεν χρειάζεται να ηττηθεί. Πρέπει όμως να πάψουν εμπόδια και νοοτροπίες που ακυρώνουν τη δυνατότητα να συνδεθούμε με την κοινωνία. Σε ένα μαζικό ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γειωμένο στην κοινωνία, χωρούν όλοι, δεν υπάρχουν ηττημένοι και κανείς δεν περισσεύει. Δεν μπορεί, όμως, ένα κόμμα λίγων χιλιάδων μελών να έχει την απαίτηση να κυβερνήσει μια ολόκληρη κοινωνία, 11 εκατομμύρια πολίτες. Δεν είναι αυτή μια δημοκρατική αντίληψη. Εκτός αν ορισμένοι δεν συμμερίζονται την απαίτηση και ευθύνη μας να δώσουμε λύση στο έλλειμμα προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Να μια «αδιαφορία» που αν υπάρχει πρέπει να ηττηθεί.