Γιώργος Τσίπρας

Μέσα ενημέρωσης και κυβέρνηση προβάλλουν ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν ακολούθησε την πορεία χωρών της δυτικής Ευρώπης διότι –τάχα– πήρε μέτρα νωρίτερα. Τα στοιχεία και οι ημερομηνίες δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Πρόκειται απλώς για το γνωστό λιβανιστήρι υπέρ Μητσοτάκη στο οποίο έχουν αποδυθεί τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας.

Ολες οι χώρες της Ευρώπης, και συγκεκριμένα 36 από τις 41, έκλεισαν τα σχολεία τους τις ημέρες από την Τετάρτη 11 έως τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. Ο λόγος ήταν η εκτόξευση των ημερήσιων θανάτων στην Ιταλία από 36 στους 133 το προηγούμενο μόλις Σαββατοκύριακο. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προέβλεψε και δεν ενήργησε έγκαιρα απέναντι στον κίνδυνο της πανδημίας, παρά μόνο μερικές μέρες αφότου η κατάσταση σε μια χώρα, την Ιταλία, είχε γίνει ήδη τραγική.

Οταν πλέον πάρθηκαν τα μέτρα στις 36 χώρες, σχεδόν ταυτόχρονα, αυτά αποδείχθηκαν μέχρι στιγμής σχετικά έγκαιρα για τη μισή Ευρώπη, συγκεκριμένα την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (όχι μόνο για την Ελλάδα), αλλά ήταν ήδη αργά για πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα έκλεισαν τα σχολεία (αλλά άργησαν να κλείσουν εκκλησίες, καφέ κ.ά.) την Τετάρτη 11 Μαρτίου μαζί με άλλες 6 χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι την Παρασκευή είχαν κλείσει σε 19 χώρες και μέχρι τη Δευτέρα σε 36.

Αν εξετάσουμε τη χρονική απόσταση των μέτρων σε κάθε χώρα, είτε από το πρώτο κρούσμα είτε από τον πρώτο θάνατο, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση των 41 χωρών της Ευρώπης. Συνεπώς, ούτε έτσι επιβεβαιώνεται το αφήγημα. Στη μέση βρίσκεται και από την άποψη των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Το τελευταίο στοιχείο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ανήκουμε στην ομάδα των χωρών (Βαλκάνια και ανατολική Ευρώπη) που όταν πήραν μέτρα αυτά απέτρεψαν την εξέλιξη διασποράς της πανδημίας όπως στη δυτική Ευρώπη, αλλά δεν επιβεβαιώνει το συμπληρωματικό αφήγημα-λιβανιστήρι της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι ειδικά στην Ελλάδα έχουμε κάποιο ξεχωριστό παγκοσμίως παράδειγμα διαχείρισης που χρήζει συγχαρητηρίων. Δεκαεννέα άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν λιγότερα θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Αντίθετα, ο αριθμός τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αν αυτό απεικονίζει σε έναν βαθμό την ενεργητικότητα των κρατών σε στρατηγική αντιμετώπισης, κατατάσσει την Ελλάδα 32η στους 41, μπροστά μόνο από Μολδαβία, Αλβανία, Ουκρανία, Βοσνία κ.λπ.
efsyn.gr