ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Δύο μέρες πριν από τις εκλογές ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά στην «Εφ.Συν.» για το διακύβευμα της κάλπης, για την άνοδο της Ακροδεξιάς, αλλά και για το πολιτικό τοπίο την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

● Αν σας ζητούσα να προτεραιοποιήσετε τα επίδικα των ευρωεκλογών, ποια θα ήταν αυτά;
Μακροπρόθεσμα μιλώντας, πρέπει να αλλάξει πολιτική η Ελλάδα και πρέπει να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Στην Ευρώπη προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση μιας αντιπαραθετικής προοδευτικής φωνής και πρότασης, άρα η ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας. Για τον τόπο μας, το μήνυμα της κάλπης πρέπει να εκφράσει την ανάγκη μιας πολιτικής ανατροπής, την κατάρρευση του μύθου της παντοδυναμίας Μητσοτάκη και την αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.

● Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ακροδεξιά θα έχει πετύχει μια μεγάλη νίκη. Τι σημαίνει αυτό και πώς μπορούν οι προοδευτικές δυνάμεις να αποτελέσουν ανάχωμα απέναντι σε μια τέτοια πραγματικότητα;

Η Ακροδεξιά δυναμώνει στην Ευρώπη πάνω στο έδαφος των πολλαπλών αδιεξόδων της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των περισσότερων κυβερνήσεων και της απουσίας, από την άλλη πλευρά, μιας αντιπαραθετικής προοδευτικής πρότασης. Ετσι, η Ακροδεξιά εμφανίζεται ως η μόνη αντιπολίτευση σε μια κατάσταση και ευρωπαϊκή προοπτική που συγκινεί όλο και λιγότερους.


Η Ευρώπη σήμερα αυτοκτονεί γεωπολιτικά έχοντας γίνει παρακολούθημα των ΗΠΑ περισσότερο από ό,τι πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει εγκαταλείψει κάθε λογική στρατηγικής αυτονομίας, περιφρονεί κάθε πρωτοβουλία ειρήνευσης και αποκατάστασης μιας αρχιτεκτονικής συλλογικής ασφάλειας και ενισχύει τις πιο πολεμοχαρείς κραυγές. Κοινωνικά ενισχύει την απόκλιση των οικονομιών και τις ανισότητες σε κάθε χώρα. Ταυτόχρονα, έχει μείνει πίσω απέναντι στους ανταγωνιστές της, κυρίως την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν θα δώσει λύση σε τίποτα από όλα αυτά, αλλά θα ενισχύσει τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τις απειλές για τη δημοκρατία. Θα ενισχύσει ταυτόχρονα τις τάσεις κατακερματισμού της Ευρώπης. Δεν θεωρώ ότι το Brexit, το οποίο καθορίστηκε από γεωπολιτικούς υπολογισμούς, ήταν απαραίτητα η τελευταία πράξη σε μια τέτοια πορεία.

Ανάχωμα οι προοδευτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αποτελέσουν μόνο αν έχουν να προτείνουν μιαν άλλη πορεία συνολικά για την Ευρώπη, σε γεωπολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο.

Σε μια τέτοια προοπτική προφανώς έχουν τη θέση τους περισσότερες συνεργασίες και συγκλίσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Βρισκόμαστε δυστυχώς πολύ μακριά από τη διαμόρφωση μιας τέτοιας προοπτικής και πρότασης. Δεν συνιστά προοπτική η υιοθέτηση κρίσιμων επιλογών της Δεξιάς όπως στον πόλεμο της Ουκρανίας, μιας Δεξιάς που με τη σειρά της υιοθετεί ακροδεξιές επιλογές και ανοιχτά σχεδιάζει τη συνεργασία μετεκλογικά με την Ακροδεξιά.

● Αστάθμητος παράγοντας αυτής της αναμέτρησης θα είναι η αποχή, που φημολογείται ότι θα είναι μεγάλη. Τι θα λέγατε στον κόσμο που είναι απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα ή έστω αδιάφορος γι’ αυτό; Γιατί πρέπει να τον απασχολούν οι εκλογές αν θεωρεί ότι η ψήφος του δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι;

Η αδιαφορία και η απογοήτευση του κόσμου είναι δικαιολογημένες και βέβαια ενισχύονται από ισχυρά επικοινωνιακά κέντρα. Είναι δικαιολογημένες γιατί δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα που φαντάζει ότι τσακώνεται για κάτι άλλο από αυτά που τον απασχολούν, ούτε πιστεύει ότι θα πράξει όσα διατείνεται το κάθε κόμμα.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι η ψήφος στη Ν.Δ. θα δώσει στην κυβέρνηση τη δύναμη να συνεχίσει το κυβερνητικό της έργο, είναι το σημαντικότερο επιχείρημα για να ψηφίσει κάποιος που πλήττεται από τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις που τα τρώει η ακρίβεια, από τα υψηλά ενοίκια, την άδικη φορολογία, τον μαρασμό στην περιφέρεια ή δυσανασχετεί με την επιδείνωση στον χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Ψήφος στη Ν.Δ. ή αποχή είναι επιλογή συνέχισης αυτού του κυβερνητικού έργου και της μίζερης «σταθερότητας» που το συνοδεύει. Ακόμη και μόνον αν το εκλογικό αποτέλεσμα αναγκάσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αλαζονεία του 41% θα είναι ένα σημαντικό κέρδος για όλους, ακόμη και τους ψηφοφόρους της Δεξιάς το 2023.

● Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τι θα συνιστά επιτυχία και τι αποτυχία το βράδυ των εκλογών;
Επιτυχία θα είναι η επικύρωση με την ψήφο των πολιτών του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών. Η ενίσχυση του εκλογικού μας ποσοστού σε συνδυασμό με τις απώλειες της Ν.Δ. μπορούν να αλλάξουν άρδην τον πολιτικό συσχετισμό των δυνάμεων και να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Αυτό θα συνιστά επιτυχία προς όφελος του ελληνικού λαού.

● Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών και μάλιστα με αυτοδυναμία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το στοίχημα ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας του βρίσκεται μπροστά μας μετά τις ευρωεκλογές, δεν είναι κάτι που έχει ακόμη κερδηθεί. Ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατηρεί ακόμη υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη μια πολιτική δύναμη που προσφέρει συνολικά μια εναλλακτική προοπτική για τη χώρα, για την οικονομία, για την κοινωνία, για την πλειοψηφία. Οι ευρωεκλογές θα είναι αναμφίβολα ένας σταθμός σε μια τέτοια πορεία, αλλά η πορεία αυτή είναι μπροστά μας και το στοίχημα δεν θα είναι εύκολο.

● Θεωρείτε ότι το κόμμα έχει λόγο στις όποιες διεργασίες γίνουν στην Κεντροαριστερά το επόμενο διάστημα;

Η σύμπραξη και σύγκλιση δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης, του προοδευτικού κόσμου είναι μονόδρομος. Αποτελεί πλειοψηφικό αίτημα του κόσμου, που είτε κινείται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε γύρω από το ΠΑΣΟΚ ή πέρα από αυτούς. Είμαι εναντίον των διασπάσεων αλλά και εναντίον συγκολλήσεων σχημάτων που το καθένα έχει τις δικές του φθορές.

Θεωρώ δεδομένο ότι την επομένη των ευρωεκλογών θα ξεκινήσουν διεργασίες σε μια προοπτική σύγκλισης, αν και ο δρόμος θα είναι μακρύς και δεν θα είναι εύκολος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και με αναβαπτισμένη εντολή θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Ολα τα προοδευτικά κόμματα και όλοι μας από πάνω μέχρι κάτω θα κριθούμε από την ανταπόκριση σε αυτήν την ανάγκη.
efsyn.gr