ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Πως «δεν σεβάστηκαν τη δημοκρατική εκλογή Κασσελάκη» όσοι αποχώρησαν από το κόμμα αναφέρει μεταξύ άλλων ο διευθυντής της ΚΟ και πρώην βουλευτής

Πως «δεν σεβάστηκαν τη δημοκρατική εκλογή Κασσελάκη» όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει μεταξύ άλλων στη «ΜτΚ» ο διευθυντής της ΚΟ του κόμματος και πρώην βουλευτής, Γιώργος Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας βάλλει κατά των πρώην συντρόφων του μιλώντας για «αδικαιολόγητη κίνηση που ζημιώνει το κόμμα», την οποία χαρακτηρίζει μάλιστα προειλημμένη απόφαση, ενώ κάνει λόγο για νέο «μόρφωμα».

Μετά τη διάσπαση που προκλήθηκε από την αποχώρηση των 11 βουλευτών κάνατε λόγο για τα «θετικά» της αποχώρησης αυτής. Ποια είναι αυτά;

Η αποχώρηση ειδικά των «6+6» ήταν μία αδικαιολόγητη κίνηση που ζημιώνει το κόμμα. Πρόκειται για προειλημμένη απόφαση που λήφθηκε πριν την επεισοδιακή Κεντρική Επιτροπή Κεντρική Επιτροπή που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα. 
Τα οικονομικά κέντρα που δεν έχουν κουραστεί με τη προσπάθεια, χρόνια τώρα, να «κοντύνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία κομματιδίων μίας χρήσης, θα υπερπροβάλλουν τους αποχωρήσαντες για να πετύχουν τη μέγιστη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και αυτό συμβαίνει ήδη. Δεν υπάρχει κάτι θετικό σε αυτό. Πιστεύει κανείς ότι το νέο μόρφωμα απειλεί τις κυρίαρχες πολιτικές; Το αντίθετο συμβαίνει. 

Στο εσωτερικό όσων αποχώρησαν κυριαρχούν απόψεις υπερφορολόγησης, απόψεις «φιλικές» προς ένα τραπεζικό σύστημα που δεν στηρίζει την οικονομία. Την ίδια στιγμή, στα κείμενα αποχώρησης αποστρέφονται ρητά τις αναφορές του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στη διαπλοκή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μιντιακών συγκροτημάτων, τραπεζών και πολιτικής εξουσίας, που είναι και το κύριο πρόβλημα της οικονομίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. 

Κυριαρχούν απόψεις για την εξωτερική πολιτική που συναντούν από «αριστερά» την εκπεφρασμένη υποχωρητική διάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πολύ ριζοσπαστική Αριστερά θα αποδειχτεί λιγότερο αντιπολιτευτική και περισσότερο συναινετική. Ο μόνος που ευνοείται είναι το Μαξίμου.

Ο κύκλος αυτός της εσωστρέφειας στο κόμμα έχει κλείσει;
Σαφώς και έχει κλείσει. Το μόνο που μας απασχολεί πλέον είναι όσα δεν μπορέσαμε να κάνουμε στο διάστημα από τις εσωκομματικές εκλογές λόγω της ανώμαλης κατάστασης και κρίσης που δημιούργησαν όσοι δεν σεβάστηκαν τη δημοκρατική εκλογή Κασσελάκη. Δηλαδή η ανάταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τη συντριπτική ήττα, η προσπάθεια να ξαναβρούμε την περπατησιά μας.

Πώς πρέπει να «χτίσει» ο Στέφανος Κασσελάκης τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ»;

Το κόμμα θα χτιστεί από όλους μαζί, τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών, στελεχών, βουλευτών που παραμένουν στο κόμμα. Θα χτιστεί από τα νέα μέλη που εισρέουν με μεγαλύτερους αριθμούς από όσους έφυγαν. 

Δύο πράγματα είναι τα πιο κρίσιμα. Μαζί με την αποδόμηση και αντίσταση σε κυβερνητικές πολιτικές που είναι αδιέξοδες και άδικες, η διαμόρφωση και προβολή θετικών προτάσεων που μπορούν ξαναδώσουν προοπτική στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Και από την άλλη, η γείωση μέσα στην κοινωνία, άνοιγμα της πόρτας σε όλους όσους θέλουν να προσφέρουν, να συμμετέχουν, να συνδιαμορφώσουν το κόμμα και τις πολιτικές που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία.

Παρά τις δημοσκοπήσεις που σας φέρνουν στην τρίτη θέση ο στόχος για επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, όπως τον έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστικός; Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα των ερευνών;
Οι ευρωεκλογές θα επιβεβαιώσουν δύο πράγματα. Την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τροχιά διεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας και τη δύναμη της προοδευτικής παράταξης που αποτυπώθηκε και στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά το για πρώτη φορά αρνητικότατο αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές για τις δυνάμεις αριστερά της ΝΔ. 

Αν σε λίγους μήνες οι έρευνες δείξουν μια διαφορετική εικόνα θα είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν υπάρχει κανείς άλλος να καλύψει το έλλειμμα και κενό στο χώρο της Κεντροαριστεράς από έναν μετασχηματισμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα ξαναγεννήσει ελπίδα.

Ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στην κυβέρνηση εντός βουλής; «Όχι» σε όλα όσα έρθουν; Πώς σχολιάζετε τη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» της κυβέρνησης που συχνά επικαλείται ο πρωθυπουργός;

Ποτέ δεν ήταν η στάση μας «όχι σε όλα». Ασκούμε προγραμματική αντιπολίτευση προβάλλοντας το τι εμείς θα κάναμε αν είμασταν κυβέρνηση. Αν κάτι θα γίνει φανερό με τη νέα ηγεσία Κασσελάκη είναι η θετική πρόταση και προοπτική για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, πέραν της κριτικής στην αναποτελεσματική, άδικη πολιτική της ΝΔ. Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ; Στην ενέργεια που εκτόξευσαν τις τιμές πριν ακόμη τη διεθνή ενεργειακή κρίση;

 Οι υποκλοπές και η συγκάλυψή τους με υπογραφή Μαξίμου για το οποίο μας εγκαλεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; Η ακύρωση του έργου νομοπαρασκευαστικών επιτροπών δεκαετιών και επιστροφή στον ποινικό κώδικα του ’50; Στην διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ; Στη αδιαφανή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όπου αρνείται τη διακομματική διαχείριση από τη Βουλή και εξυπηρετούνται κυρίως μεγάλοι όμιλοι; Στην παραπέρα αποδόμηση του κοινωνικού κράτους; Η μόνη μεταρρύθμιση που έχει να επιδείξει είναι η ψηφιακή πύλη e-gov.

Το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Τι πιστεύετε και τι προτείνετε;

Στο διεθνές κύμα ακρίβειας, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο πληθωρισμό σε βασικά καταναλωτικά είδη. Όταν κυβερνήσεις άλλων χωρών αντιμετωπίζουν μια εισερχόμενη κρίση, ας πούμε μια διεθνή ενεργειακή κρίση, μεριμνούν για την προστασία της οικονομίας, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων. 

Το ενεργειακό κόστος και το κόστος ζωής, αποτελεί βασική μέριμνα, όχι από κοινωνική ευαισθησία αλλά γιατί είναι κρίσιμο για την ίδια την οικονομία. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αντίθετα, οι κρίσεις αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία για τους λίγους. 

Για αυτό έχουμε σταθερά τις πιο ψηλές τιμές χονδρεμπορικής του ηλεκτρισμού και υπερκέρδη στα καύσιμα, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες, για αυτό διατηρούνται ψηλά οι έμμεσοι φόροι και με πολλά ψέματα. Για παράδειγμα, πριν ακόμη εφαρμοστεί ο μηδενικός και μειωμένος ΦΠΑ στα τρόφιμα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, υπουργοί έσπευσαν να μας «ενημερώσουν» ότι αυτό δεν οδήγησε σε μείωση τιμών. Ψεύδονται χωρίς ντροπή. 

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα: σε αυτές τις χώρες είχαμε σημαντική μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων που στην Ελλάδα καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ. Η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της αισχροκέρδειας ως παράγοντα της ακρίβειας. 

Σαφώς και οι έλεγχοι μπορούν περιορίσουν την αισχροκέρδεια. Αλλά το κύριο είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για γενικότερη κρατική παρέμβαση στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, το δημόσιο μάνατζμεντ στη ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ συμμετέχει κανονικά στο ενεργειακό πάρτι και πανηγυρίζει για την ανοδική πορεία της μετοχής. 

Για ποια πολιτική βούληση μιλάμε μετά; Το 29% του ΑΕΠ σε είσπραξη άμεσων και έμμεσων φόρων αποτελεί ρεκόρ από την είσοδό μας στο ευρώ, είναι μιάμιση μονάδα πάνω από το ποσοστό παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και βέβαια καταρρίπτει το επιχείρημα ότι η αύξηση της είσπραξης ΦΠΑ οφείλεται στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό δεν δείχνει μόνο το ποια κυβέρνηση τελικά είναι φορομπηχτική, ενώ επαίρεται για δήθεν μείωση φόρων, αλλά δείχνει τη φιλοσοφία της έναντι της ακρίβειας: επιλέγουν να εισπράττουν περισσότερους έμμεσους φόρους από την πλειοψηφία ακόμη κι αν αυτό διατηρεί την ακρίβεια και καθιστά τη φορολογία κοινωνική άδικη παρά να χτυπήσουν την ακρίβεια.
makthes.gr