Συνέντευξη στον Αντώνη Δεωνά για το «Pitsounicity.gr» έδωσε ο Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Αττική, Γιώργος Τσίπρας.
Τις θέσεις σχετικά με την ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής καθώς και τις ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος προκειμένου η περιοχή να μπορέσει να αναβαθμιστεί και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο παρουσιάζει ο υποψήφιος Βουλευτής Δυτικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας μιλά για το διαφορετικό πρόσωπο της Δυτικής Αττικής το οποίο λίγοι γνωρίζουν και επισημαίνει τις δυνατότητες που έχει η περιοχή. Επιπλέον μιλά για τον πολίτη της Δυτικής Αττικής αλλά και για τους λόγους που τον οδήγησαν να βάλει πρώτη φορά υποψηφιότητα για βουλευτής στην συγκεκριμένη αυτή περιφέρεια. Αναλυτικά η συνέντευξη:
Το τελευταίο διάστημα διακρίνουμε μια πιο έντονη παρουσία σας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Είναι αυτή η παρουσία προάγγελος μιας υποψηφιότητας στις επερχόμενες εκλογές; Ποια είναι τα στοιχεία που συνέβαλαν σε αυτή την επιλογή;
Η Δυτική Αττική είναι μια περιοχή την οποία γνωρίζω καλά και την επισκέπτομαι συχνά διότι έχω πολλά σημεία προσωπικού ενδιαφέροντος . Επίσης, όπως σε πολλές περιοχές της Αττικής και της Ελλάδας στη Δυτική Αττική έχω πολλούς γνωστούς αλλά και εκλεκτούς φίλους.
Παράλληλα, είναι μια περιοχή η οποία έχει πολλούς όμορφους προορισμούς που διαθέτουν χώρους πολιτισμού, όπως οι είναι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελευσίνας και των Μεγάρων, αλλά και χώρους ψυχαγωγίας (Πόρτο Γερμενό, Αλεποχώρι, Βίλια, Γεράνεια, Κιθαιρώνας, Χασιά).
Και κάνω αυτή την αναφορά διότι πιστεύω ακράδαντα, πως παρά τα σοβαρά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η Δυτική Αττική μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο για το σύνολο της Αττικής, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Θεωρώ δε, ότι με ορθολογικό- στρατηγικό σχεδιασμό, με συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις και παρεμβάσεις μπορούν να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που συσσωρεύονται στην περιοχή για δεκαετίες.
Σε αυτή την προσπάθεια ανάταξης της περιοχής ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας, των ανθρώπων της Δυτικής Αττικής δεν μπορεί να είναι παρά καταλυτικός και καθοριστικός . Και η πίστη μου αυτή στους ανθρώπους της Δυτικής Αττική, ανθρώπους με προοδευτικό πρόσημο, πηγάζει από την ιστορική τους πορεία, η οποία πάντα έχει ως κοινό παρανομαστή τους αγώνες τους για κοινωνική και οικονομική πρόοδο.
Από την επαφή σας με την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα ιεραρχικά;
Όπως γνωρίζετε η Δυτική Αττική χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια ως η «πίσω αυλή» της Αθήνας. Στη βάση αυτής της λογικής, μοντέλου ανάπτυξης- πείτε το όπως θέλετε- εδώ σε αυτή την περιοχή χωροθετήθηκαν οι οχλούσες βιομηχανίες και ένα σύνολο άλλων δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον (δυο διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων, χυτήρια καθώς και η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης).
Όλες αυτές οι δραστηριότητες ήρθαν στη Δυτική Αττική χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωροταξικό σχεδιασμό και το κυριότερο χωρίς καμία στρατηγική περιορισμού και αποκατάστασης των συνεπειών σε βάρος του περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή μεγάλα είναι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τη φτώχεια και την ανεργία, ως αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης και του κλεισίματος μεγάλων μονάδων, που επιδεινώθηκαν με την κρίση των τελευταίων 10 ετών, η οποία διόγκωσε επίσης ζητήματα όπως η παραβατικότητα και η υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των ειδικών ομάδων πληθυσμού (τσιγγάνοι, μετανάστες).
Όμως στη Δυτική Αττική υπάρχει και «η άλλη πλευρά του φεγγαριού», η φωτεινή πλευρά με τα εκπληκτικά βουνά, τα Γεράνεια, τον Κιθαιρώνα, τον Πατέρα, την Πάστρα και την Πάρνηθα, το υπέροχο παραθαλάσσιο μέτωπο με τα γραφικά ψαροχώρια και τους όμορφους τουριστικούς προορισμούς (Ελευσίνα, Κινέττα, Νέα Πέραμος, Χασιά, Ερυθρές, Βίλια). Αυτή είναι η Δυτική Αττική των τεράστιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων που με στρατηγικό σχεδιασμό πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Ποιες, λοιπόν, εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι οι λύσεις που μπορούν να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και φυσικά στην περιβαλλοντική ανάταξη της περιοχής;
Η Εφαρμογή του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων με ταχύτερους ρυθμούς με έμφαση στη διαλογή στη πηγή, στους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης με στόχο την ελαχιστοποίηση του τελικού προϊόντος προς ταφή, είναι η μόνος δρόμος που οδηγεί στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την αποκατάσταση του τοπίου.
Αντίθετα οι όποιοι σχεδιασμοί του παρελθόντος που περιλαμβάνουν την κατασκευή φαραωνικών έργων, θα έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα τη διαιώνιση της λειτουργίας της χωματερής στη Δυτική Αττική.
Παρά την αποβιομηχάνιση και το κλείσιμο μεγάλων μονάδων είναι γεγονός ότι η βιομηχανική ρύπανση συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Θριασίου Πεδίου. Είναι λοιπόν, απαραίτητη η ύπαρξη αυστηρών μέτρων επιτήρησης και ελέγχου των Βιομηχανιών που θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς της χώρας.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει, ωστόσο, να δοθεί και στις 21 συνολικά περιπτώσεις SEVESO, εκ των οποίων οι 18 στο Θριάσιο Πεδίο, που λειτουργούν στη Δυτική Αττική . Είναι απαραίτητο δε, να εισακουστούν οι προτάσεις των φορέων της περιοχής (Αντιπεριφέρεια, Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας –Δυτικης Αττικής , Δήμοι) προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η εφαρμογή της οδηγίας στο πλαίσιο της τοπικής πραγματικότητας.
Την τελευταία τριετία η Δυτική Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων καταστροφών (Μάνδρα, Κινέττα) και μάλιστα στην περίπτωση της Μάνδρας θρηνήσαμε θύματα. Θεωρείτε ότι έχει αναληφθεί η ευθύνη προκειμένου να μην υπάρξουν αντίστοιχα γεγονότα στο μέλλον;
Η Δυτική Αττική είναι γεγονός πως βίωσε τις φυσικές καταστροφές ακόμα και με απώλεια ανθρώπινων ζωών ως άθροισμα της ανοχής στην ασυδοσία με την αυθαίρετη δόμηση, το μπάζωμα των φυσικών ρεμάτων και εν τέλει την έλλειψη ή λανθασμένο χωροταξικό σχεδιασμό.
Σε όλα αυτά βάζουμε τέλος με έργα γιατί δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα. Είναι λοιπόν αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των έργων διευθέτησης των ρεμάτων όλης της Δυτικής Αττικής.
Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω την πολύ καλή δουλειά της Περιφέρειας Αττικής για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου σε κάθε σημείο πιθανού κινδύνου πλημμύρας και τη γρήγορη κατασκευή των μεγάλων έργων στη Μάνδρα, στα Μέγαρα, στη Νέα Πέραμο, στην Ελευσίνα και στα Λιόσια.
Επίσης όλοι γίναμε μάρτυρες της μεγάλης καταστροφής στην Κινέτα, όπου κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους στο νότιο μέτωπο των Γερανείων, χωρίς θύματα ευτυχώς, αλλά με μεγάλες απώλειες περιουσιών. Και σε αυτό το επίπεδο, όπως ήδη γίνεται, πρέπει να μεριμνήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας για την αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων. Να επιταχύνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, αλλά – το βασικότερο- για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Τέλος επιβάλλεται η λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές όπως σε οικισμοί του Κιθαιρώνα, του όρους Πατέρα και των Γερανείων.
Εν κατακλείδι , θεωρώ πως οι φυσικές καταστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν με σχεδιασμό και σεβασμό στη φύση.
Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής;
Στη Δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η τοξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που κυριάρχησε για δεκαετίες και χρεοκόπησε πριν από δέκα χρόνια και υποβάθμισε τη ζωή των κατοίκων της περιοχής , μέσω της μείωσης των κοινωνικών παροχών που οδήγησαν σε προβλήματα παιδείας, έλλειψης ασφάλειας και περιθωριοποίησης. Αυτή η υποβάθμιση δημιούργησε και τις συνθήκες για το εξής παράδοξο και ταυτόχρονα επικίνδυνο φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς σε μια περιοχή προσφύγων και μεταναστών.
Δεν πρέπει λοιπόν, να αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω σε αυτή φαυλότητα που μας οδήγησε στην κρίση και κατ΄ επέκταση στην υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής.
pitsounicity.gr