ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει ξανά τον βασικό εκφραστή της Κεντροαριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στη χώρα μας, η μόνη δύναμη που μπορεί συγκρουστεί με τις δεξιές πολιτικές Μητσοτάκη και προοπτικά να αποτελέσει εναλλακτική λύση θα είναι ένας μετασχηματισμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε αυτό τον μετασχηματισμό προχωράμε σήμερα”: Αυτό τονίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Τσίπρας σε συνέντευξή του στην “Ε”.

Ο Γ. Τσίπρας εκτιμά ότι “το Συνέδριο θα αποτελέσει πράγματι μια αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης”, επικρίνει την κυβέρνηση για καιροσκοπισμό και τον πρωθυπουργό πως κρύβεται στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ για την επιστολική ψήφο παρατηρεί ότι “εκλογές που μπορεί να αμφισβητηθεί η αδιαβλητότητά τους, είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας”.

 

- Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος παρουσιάστηκε ως νικηφόρα επιλογή απέναντι στην κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όμως, εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Πόσο σας προβληματίζει η εξέλιξη αυτή, ενόψει και των ευρωεκλογών;

“Δεν εμφανίζουν όλες οι δημοσκοπήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη τρίτη θέση. Να θυμίσω επίσης ότι στην περίοδο μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ πολλές έρευνες επί μήνες εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ με πολύ μεγάλα ποσοστά που σχεδόν πλησίαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την παραίτηση Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε στην πραγματικότητα χαμηλότερα και από τα ποσοστά της συντριπτικής ήττας του Ιουνίου. Ακολούθησε μια δύσκολη, ανώμαλη περίοδος μετά την εκλογή νέου προέδρου που μας ζημίωσε. Σήμερα βρισκόμαστε σε φάση ανασύνταξης και επανεκκίνησης. Το πρόβλημα δεν είναι απλά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά συνολικά πρόβλημα δημοκρατίας και έκφρασης της προοδευτικής παράταξης. Ποτέ στη μεταπολίτευση δεν είχαμε ένα κυρίαρχο κόμμα και όλα τα άλλα κάτω από 20%. Από τη μια λοιπόν είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει έλεγχος και αντίλογος στις κυβερνητικές πολιτικές. Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι η Δεξιά και Ακροδεξιά κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά εδώ και δεκαετίες, ο κόσμος που αναζητεί προοδευτικές λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα δεν έχει «εξατμιστεί», αποτελεί περίπου το ήμισυ του εκλογικού σώματος, αλλά δεν εκφράζεται παρά αποσπασματικά. Η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει ξανά τον βασικό εκφραστή της Κεντροαριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στη χώρα μας, η μόνη δύναμη που μπορεί συγκρουστεί με τις δεξιές πολιτικές Μητσοτάκη και προοπτικά να αποτελέσει εναλλακτική λύση θα είναι ένας μετασχηματισμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε αυτό τον μετασχηματισμό προχωράμε σήμερα”.

 

- Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μετά τις αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης. Μπορούν τα περιφερειακά συνέδρια και το 4ο Συνέδριο του κόμματος 23 - 25 Φεβρουαρίου, να οδηγήσουν σε αλλαγή του κλίματος και σε μια δυναμική επανεκκίνηση;

“Δύο είναι τα πεδία που θα αποτυπώσουν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα κόμμα που θα ξαναδώσει προοπτική και ελπίδα στον ελληνικό λαό. Να διαμορφώσει πειστικές, θετικές προτάσεις για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και είναι κρίσιμα για το μέλλον της χώρας, και να προχωρήσει επιτέλους το άνοιγμα και η γείωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία, προς ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν να προσφέρουν, θα έχουν λόγο, και το κόμμα θα εκφράζει τις ιδέες και προτάσεις που γεννιούνται μέσα στην ίδια την κοινωνία. Ένα κόμμα παρόν σε όλους τους ενδιάμεσους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, από τις τοπικές κοινωνίες και το συνδικαλιστικό κίνημα μέχρι τον κόσμο του μόχθου και τη νεολαία.

Σε ότι αφορά τις θετικές προτάσεις, ήδη οι Θέσεις για το Συνέδριο που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή είναι μια φρέσκια ματιά στα προβλήματα της χώρας μέσα σε ένα δύσκολο μεταλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον, που δίνει απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα σε προοδευτική κατεύθυνση, στον αντίποδα των σημερινών κυβερνητικών επιλογών.

Όπως έδειξε η μαζική συμμετοχή των 150 χιλιάδων που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές, όπως και οι συνελεύσεις που ακολούθησαν μέχρι σήμερα που είναι πιο μαζικές από το παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ και το Συνέδριο θα αποτελέσει πράγματι μια αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης.

Η καμπάνια για την ακρίβεια θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες. Είναι συγκεκριμένες προτάσεις που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα και ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι η ανοχή στην εγχώρια αισχροκέρδεια είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην περιορίσει τα ευκαιριακά ή χρόνια υπερκέρδη εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης.

Τα περιφερειακά συνέδρια σε Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία, και τα υπόλοιπα που σχεδιάζουμε για την αγροτική παραγωγή, τη δημόσια δωρεάν Υγεία, την ισχυρή δημόσια Παιδεία, τη Στέγαση που είναι εξαιρετικά οξυμένο πρόβλημα, την ψηφιακή πρόσβαση, και άλλα, θα αποτελέσουν επίσης αφετηρίες επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει θετική άποψη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Θα επιβληθεί τελικά κομματική πειθαρχία για την ψήφιση του νομοσχεδίου;

“Δεν υπάρχει επί της αρχής καμιά διαφοροποίηση για το ζήτημα της ισότητας όλων απέναντι στο γάμο. Ιδιαίτερες απόψεις γύρω από πτυχές υπάρχουν και είναι απολύτως θεμιτό. Έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση Νόμου και αυτήν θα επιδιώξουμε να περάσει. Όταν η κυβέρνηση καταθέσει προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο θα τοποθετηθούμε. Το γεγονός ότι δεν το έχει πράξει ακόμη οφείλεται στον καιροσκοπισμό να μετρήσει πρώτα αντιδράσεις πριν καταλήξει. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο πρωθυπουργός, πριν ακόμη καταθέσει το νομοσχέδιο, καλεί προκαταβολικά σε αποχή όσους βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησής του διαφωνούν.

Συνεπώς, έχουμε έναν πρωθυπουργό που κρύβεται, που θέλει να έχει και την πίτα γεμάτη και τον σκύλο χορτάτο. Στο εξωτερικό κομπάζει για μια μεταρρύθμιση που είναι πραγματικότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στο εσωτερικό κρύβεται.

Σε ότι με αφορά, έχω σοβαρές ενστάσεις για το ήδη υπάρχον πλαίσιο εμπορευματοποίησης της παρένθετης κύησης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ετερόφυλα ή άλλα ζευγάρια, το οποίο όμως δεν αποτελεί άμεσα αντικείμενο της δικής μας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιο προοδευτικές στα πεδία αυτά, διαθέτουν πολύ αυστηρότερο ή και απαγορευτικό πλαίσιο για την παρένθετη κύηση”.

 

- Η κυβέρνηση επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που αρχικά συμφωνούσε; Πως αντιδρά σε αυτή την εξέλιξη;

“Δεν είναι ακριβές ότι είχαμε συμφωνήσει στο σύνολο του αρχικού νομοσχεδίου. Συμφωνήσαμε για την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και επί της αρχής για ειδικές κατηγορίες στο εσωτερικό της Επικράτειας και αυτό μόνο υπό τον όρο ότι θα προβλέπονταν αυστηροί όροι για τη διασφάλιση της αμεσότητας (ταυτοπροσωπία) και μυστικότητα της ψήφου που είναι σημαντικές απαιτήσεις κατά το Σύνταγμα. Αντίθετα, η κυβέρνηση, πρώτον προβλέπει το δικαίωμα επιστολικής ψήφου για όλους, ακόμη και αν το εκλογικό σου τμήμα είναι απέναντι από την κατοικία σου και δεν έχεις κάποιο πρόβλημα μετακίνησης, και δεύτερον δεν διασφαλίζει με το νομοσχέδιο την αμεσότητα και μυστικότητα της επιστολικής ψήφου.

Αν ήθελε να δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια, όπως οι εποχικά εργαζόμενοι, μπορούσε απλά να προβλέψει ειδικά εκλογικά τμήματα. Μπορούσε να το πράξει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και μπορεί να το κάνει πολύ περισσότερο στις ευρωεκλογές που η επικράτεια είναι μια και ενιαία εκλογική περιφέρεια. Με την επιστολική ψήφο αυτοί οι άνθρωποι στο μεγαλύτερο μέρος πάλι δεν θα ψηφίσουν, γιατί απλά δεν θα γνωρίζουν πού θα βρίσκονται 40 μέρες πριν τις εκλογές. Οι δε ειδικές κατηγορίες όπως υπερήλικες, ΑΜΕΑ κλπ. θα ψηφίσουν με όρους όπου δεν διασφαλίζεται η αδιαβλητότητα. Για παράδειγμα, είναι υπάλληλοι ιδιωτικών εταιριών που θα παραλαμβάνουν τον φάκελο της επιστολικής ψήφου! Εκλογές που μπορεί να αμφισβητηθεί η αδιαβλητότητά τους, είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας.

Εμείς από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε εποικοδομητικά καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και τροπολογίες στις οποίες παρά τη δέσμευση της υπουργού δεν υπήρξε σοβαρή απάντηση. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αιφνιδιασμός με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής για επέκταση της ίδιας ρύθμισης για τις βουλευτικές εκλογές, έδειξε καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφερόταν καθόλου για ευρύτερη συναίνεση που πρέπει να υπάρχει όταν πρόκειται για την εκλογική διαδικασία”.

 

- Η τριήμερη συνάντηση εργασίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις Σπέτσες πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης;

“Ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική σύσκεψη εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έπρεπε να γίνονται τέτοιες διαδικασίες εδώ και χρόνια και είναι βέβαιο πως θα υπάρξει συνέχεια. Η ενότητα σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν και αυτό αποτυπώθηκε και στις εργασίες της σύσκεψης, όπου υπήρξαν ουσιαστικές εισηγήσεις από τους τομεάρχες, γόνιμος διάλογος, και βγαίνουμε από κει πιο δυνατοί. Τα αποτελέσματα θα γίνουν φανερά το επόμενο διάστημα”.
eleftheriaonline.gr