Ο Γιώργος Τσίπρας ολοκληρώνει μια θητεία στα βουλευτικά έδρανα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Δυτική Αττική και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, όπου είναι εκ νέου υποψήφιος, μας μιλά για την πρώτη κοινοβουλευτική περίοδο του και την περιοχή μας, προχωρώντας σε μια πρόταση για ολιστική παρέμβαση, στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Ήταν η πρώτη τετραετία που η Δυτική Αττική είναι αυτόνομη εκλογική περιφέρεια, με βουλευτές Δυτικής Αττικής.

Πώς πιστεύετε ότι συνέβαλε αυτή η εξέλιξη για την περιοχή μας;

Ο χωρισμός του ενιαίου Υπόλοιπου Αττικής σε δυο περιφέρειες ήταν επιβεβλημένος. Το Υπόλοιπο Αττικής δεν συγκροτούσε μια ενότητα, ήταν ένας αχταρμάς, ακόμη και γεωγραφικά. Βέβαια, η απλή λογική λέει ότι το Μενίδι θα έπρεπε να έρθει και αυτό στη Δυτική Αττική.

Δυστυχώς, η ανάδειξη της Δυτικής Αττικής σε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια δεν συνοδεύτηκε από ειδικές πολιτικές για την περιοχή, γιατί δεν είναι αυτή η πολιτική της ΝΔ. Αν υπάρχουν περιοχές, περιφέρειες που έχουν ανάγκη ειδικών πολιτικών από το κεντρικό κράτος, η Δυτική Αττική είναι πρώτη ανάμεσά τους.

Τι εννοείτε ειδικές πολιτικές;

Η Δυτική Αττική ήταν πάντα η πίσω αυλή της Αθήνας. Εδώ ξεφόρτωνε η Αθήνα τις πιο οχλούσες και ρυπογόνες δραστηριότητες. Εδώ προηγούνταν οι παραγωγικές ανάγκες μεγάλων επιχειρήσεων έναντι των αναγκών των κατοίκων. Πάρτε για παράδειγμα την έλλειψη παραλιακού μετώπου, ενώ βρεχόμαστε από μια όμορφη θάλασσα. Εδώ ξεφόρτωναν τα σκουπίδια. Εδώ υπήρξε η πιο άναρχη χωροταξία. Τα Ελευσίνια ήταν η πιο σημαντική γιορτή στην Αρχαία Ελλάδα και είναι σήμερα ο λιγότερο αναδειγμένος αρχαιολογικός χώρος στη σημερινή Ελλάδα. Τέλος έχουμε συγκριτικά μεγαλύτερη ανεργία από άλλες περιοχές. Αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες β’ κατηγορίας και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Κι όμως, διαθέτουμε απεριόριστες δυνατότητες. Το μεγαλύτερο βιομηχανικό ΑΕΠ στη χώρα και μαζί αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και υπηρεσίες. Πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Όμορφη φύση που συνδυάζει δάση και δύο θάλασσες. Είναι ένας τόπος με ξεχωριστή ιστορία, ή καλύτερα ιστορίες. Είναι μια κατ’ εξοχήν λαϊκή περιοχή με πολλούς μισθωτούς εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεολαία, ανθρώπους του πολιτισμού. Δυνατότητες υπάρχουν. Η περιοχή και ο κόσμος της είναι συνειδητά εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους από κεντρικό κράτος.

Απολογιστικά, στη θητεία που πέρασε, ποιες θεωρείτε ότι ήταν οι πιο σημαντικές σας παρεμβάσεις για την Δυτική Αττική; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε ως βουλευτής Δυτικής Αττικής, σε ζητήματα που πιστεύετε ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν;

Χωρίς την καθοριστική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας -από την πλευρά μου ως Τομεάρχης Άμυνας- το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείο Ανάπτυξης με τρία χρόνια καθυστέρηση είχε τεράστια απόσταση από το μνημόνιο που είχε υπογραφεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις, τις αναγκαίες επενδύσεις.

Η ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία ήταν φλέγον ζήτημα για τον Τομέα Οικονομίας στον οποίο ήμουν Αναπληρωτής Τομεάρχης, και ο οποίος οργάνωσε σειρά συσκέψεων με τοπικούς φορείς.

Οι αποζημιώσεις που καθυστέρησε η κυβέρνηση μετά τις πλημμύρες στο Ρέμα της Πίκας και τις δασικές πυρκαγιές ήταν μόνιμο θέμα κοινοβουλευτικών ερωτήσεων όπως και το χρόνιο ζήτημα της ύδρευσης της Κινέτας. Η αποκατάσταση των ρητινοκαλλιεργητών των Μεγάρων. Το Πανόραμα Μάνδρας γνωρίζει ότι ήταν και με δικές μου ενέργειες που δόθηκε λύση στο επίσης χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης του οικισμού. Και βέβαια το πρόβλημα της χωματερής στα Άνω Λιόσια. Πρόσφατα συμμετείχα σε δύο κινητοποιήσεις σε Ασπρόπυργο και Μαγούλα για το πρόβλημα της διέλευσης φορτηγών από γειτονιές.

Αυτά ενδεικτικά μεταξύ άλλων. Ως μοναδικός βουλευτής της αντιπολίτευσης προώθησα περισσότερες σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από όλες μαζί τις ερωτήσεις των τριών βουλευτών της ΝΔ.

Η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από μια ολιστική παρέμβαση του κράτους για την επίλυση μεγάλων χρόνιων και ιδιαζόντων προβλημάτων της Δυτικής Αττικής (για παράδειγμα, ποιος άλλος έχει τέτοια χωματερή;) και ταυτόχρονα αξιοποίησης των δυνατοτήτων της. Ακόμη και μια Γενική Γραμματεία ή υφυπουργείο συντονισμού για την περιοχή δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή.

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί η ανεργία στην Δυτική Αττική;

Δεν είναι μόνο η ανεργία. Είναι και η φτηνή ανειδίκευτη εργασία, η υποαπασχόληση, η μαύρη εργασία, η φτωχοποίηση. Τα κίνητρα στις επιχειρήσεις της περιοχής για μόνιμες θέσεις απασχόλησης και η ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ο μόνος άμεσος τρόπος να χτυπηθεί η ανεργία. Μακροπρόθεσμα, η δημιουργία ενός οικοσυστήματος βιώσιμης ανάπτυξης με κάθε είδους παραγωγικές δραστηριότητες και βέβαια η ενίσχυση της παιδείας (στον Ασπρόπυργο σχολείο στεγάζεται ακόμη σε κοντέινερ).

Πιστεύετε στις συνεργασίες στην παρούσα πολιτική συγκυρία στη χώρα μας;

Θα ξεκινήσω από την τοπική αντίφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος το 2019 στη Δυτική Αττική και όμως εξέλεξε μόνο έναν βουλευτή ενώ η δεύτερη ΝΔ εξέλεξε τρεις. Αυτά είναι τα παράδοξα και άδικα της ενισχυμένης αναλογικής που αδικεί και το τρίτο κόμμα. Η απλή αναλογική σημαίνει εξ ορισμού μια κουλτούρα συνεργασιών.

Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές, είμαι της γνώμης ότι πρέπει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας. Τοπικά επίσης υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασιών αν συμφωνούμε στις ανάγκες του τόπου, και υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν κατά περίπτωση.

Υπήρξαν αντιδράσεις από πολίτες και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση του τελικού ψηφοδελτίου. Τι θα απαντούσατε σε αυτό;

Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες έπρεπε να υπάρξουν ψηφοδέλτια της κατά το δυνατό πλατύτερης αντιπροσώπευσης της τοπικής κοινωνίας και λιγότερο εσωκομματικών επιλογών.

Έχουμε όμως  μπροστά μας μια δύσκολη πανελλαδική μάχη που θα κρίνει το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας για τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί συλλογικά, ακόμη κι αν έχουν γίνει λάθη.
enimerosi-news.gr