Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η ακύρωση της εξοντωτικής ποινής αποκλεισμού της Ομοσπονδίας Πάλης και δικαίωση του Γ. Πιλίδη από το ΑΣΕΑΔ, θα φέρει την επάνοδο του στην κανονικότητα της προετοιμασίας και τη συμμετοχή του στα προολυμπιακά τουρνουά;

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δυτικής Αττικής Γιώργου Τσίπρα, με θέμα: «Η ακύρωση της εξοντωτικής ποινής αποκλεισμού της Ομοσπονδίας Πάλης και δικαίωση του Γ. Πιλίδη από το ΑΣΕΑΔ, θα φέρει την επάνοδο του στην κανονικότητα της προετοιμασίας και τη συμμετοχή του στα προολυμπιακά τουρνουά;»

Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Η ακύρωση της εξοντωτικής ποινής αποκλεισμού της Ομοσπονδίας Πάλης και δικαίωση του Γ. Πιλίδη από το ΑΣΕΑΔ, θα φέρει την επάνοδο του στην κανονικότητα της προετοιμασίας και τη συμμετοχή του στα προολυμπιακά τουρνουά;»


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία, οι αθλητές και οι προπονητές με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης είναι πολλαπλά και σημαντικά.

Για τους λόγους αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών προχώρησε σε ειρηνική διαμαρτυρία πριν την έναρξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος ελληνορωμαϊκής και ελευθέρας πάλης, ανδρών - γυναικών, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαΐου 2022. Αντί η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης να ασχοληθεί με τα προβλήματα που προκάλεσαν την παραπάνω διαμαρτυρία, κάλεσε σε απολογία ογδόντα (80) πρωταθλητές και επέβαλε ποινές σε εξήντα δύο (62) από αυτούς. Μεταξύ αυτών που τιμωρήθηκαν με εξοντωτικές ποινές δίχως αναστολή, ήταν και ο πολυνίκης Γιώργος Πιλίδης. Η διετής ποινή αποκλεισμού του από τις αθλητικές διοργανώσεις τον οδηγούσε σε αθλητικό μαρασμό και αυτονόητα επηρέασε την προετοιμασία του για τις μεγάλες διοργανώσεις καθώς και την ισορροπία του. Με την αυστηρότατη ποινή που του επιβλήθηκε από την Ομοσπονδία Πάλης, αποκλειόταν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και από κάθε διεθνή διοργάνωση για τα επόμενα δύο έτη.

Μόλις σήμερα 5/4/23, το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) ακύρωσε με απόφαση του την εξοντωτική ποινή της Ομοσπονδίας Πάλης στον 22χρονο φέρελπι αθλητή που έχει ήδη αξιοζήλευτες διακρίσεις, καθώς έχει κατακτήσει 9 μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Σε συνέχεια των παραπάνω,
Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

Με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ ακυρώθηκε η εξοντωτική διετής ποινή αποκλεισμού που επιβλήθηκε στον Γιώργο Πιλίδη που είχε ως αποτέλεσμα τη στέρηση του δικαιώματος  της διεκδίκησης ενός ολυμπιακού μεταλλίου. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η πολιτεία προκειμένου ο αθλητής να επανέλθει απρόσκοπτα στην κανονικότητα της προετοιμασίας για τις επόμενες διοργανώσεις το ταχύτερο δυνατόν;

Θα επιτραπεί άμεσα στον συγκεκριμένο αθλητή να λάβει μέρος στην προολυμπιακή προετοιμασία καθώς και στα προολυμπιακά τουρνουά που θα του δώσουν την πρόκριση στην Ολυμπιάδα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές,
Τσίπρας Γιώργος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Ηγουμενίδης Νίκος
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Syriza.gr